Η αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης

15/06/2015

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μια σεξουαλική δυσλειτουργία που χαρακτηρίζεται από εκσπερμάτιση πριν από την κολπική διείσδυση, ή παρουσιάζεται ως αδυναμία καθυστέρησης της εκσπερμάτισης στις σεξουαλικές επαφές.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση συνοδεύεται από αρνητικές προσωπικές επιπτώσεις όπως είναι η θλίψη, η ενόχληση, η απογοήτευση και η αποφυγή τελικά της σεξουαλικής επαφής.

Υπάρχουν κάποια δεδομένα που υποστηρίζουν βιολογικές και ψυχολογικές παραμέτρους όπως το άγχος, η υπερευαισθησία του πέους και η δυσλειτουργία των υποδοχέων της σεροτονίνης. Η ΠΕ επιδρά αρνητικά στην αυτοεκτίμηση του άντρα και στη σχέση με τη σύντροφο του. Ενώ μπορεί να προκαλέσει stress, άγχος, ντροπή και κατάθλιψη, παρόλα αυτά, οι περισσότεροι άντρες με ΠΕ δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια.

Η ‘δια βίου’ ΠΕ εμφανίζεται από την πρώτη σεξουαλική εμπειρία και παραμένει πρόβλημα σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Η εκσπερμάτιση συμβαίνει πολύ γρήγορα, πριν από την κολπική διείσδυση ή < 1-2 λεπτά μετά από αυτήν.

Η ‘επίκτητη’ ΠΕ χαρακτηρίζεται από προοδευτική ή ξαφνική έναρξη του προβλήματος, ενώ πριν η εκσπερμάτιση ήταν φυσιολογική.

Ο χρόνος μέχρι την εκσπερμάτιση είναι σύντομος αλλά όχι τόσο σύντομος όσο στη ‘δια βίου’ μορφή.

Η ΠΕ είναι μια συχνή σεξουαλική δυσλειτουργία με το γενικό ποσοστό να κυμαίνεται μεταξύ 20% και 30%.

Η διάγνωση της ΠΕ βασίζεται στο ιατρικό και σεξουαλικό ιστορικό το οποίο βοηθά στο να καθοριστεί αν η ΠΕ είναι περιστασιακή (κάτω από συγκεκριμένες περιστάσεις ή με μια συγκεκριμένη σύντροφο) ή σταθερή.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο χρόνο που χρειάζεται από την κολπική διείσδυση μέχρι την εκσπερμάτιση, στο βαθμό του σεξουαλικού ερεθισμού, στην επίπτωση στην σεξουαλική δραστηριότητα, την ποιότητα της ζωής του άνδρα και στη χρήση ή κατάχρηση φαρμάκων και ουσιών.

Αρχικά η πρόωρη εκσπερμάτιση αντιμετωπίστηκε ως ψυχολογικό πρόβλημα και για δεκαετίες θεραπευόταν με συμπεριφορικές και γνωσιακές προσεγγίσεις. Αργότερα έγιναν διαθέσιμες φαρμακολογικές θεραπείες όπως συνταγογραφούμενα φάρμακα και τυπικά σκευάσματα τα οποία είναι η βάση αντιμετώπισης της ‘δια βίου’ ΠΕ.

Οσον αφορά τις συμπεριφορικές στρατηγικής περιλαμβάνουν κυρίως την τεχνική ‘stop-start’ (διακοπή του σεξουαλικού ερεθισμού όταν επίκειται εκσπερμάτιση), και την τεχνική ‘squeeze’ (έξοδος του πέους από τον κόλπο και συμπίεση της βαλάνου)

Η φυσική εξέταση για την ΠΕ είναι αγγειακή εξέταση (Doppler, υπερηχογράφημα πέους) ενδοκρινικού και νευρολογικού συστήματος με σκοπό να αποκαλύψει ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να σχετίζονται με την ΠΕ ή άλλη σεξουαλική διαταραχή (π.χ. χρόνιες παθήσεις, ενδοκρινοπάθειες, αυτόνομη νευροπάθεια, νόσος Peyronie (περονί), ουρηθρίτιδα ή προστατίτιδα).

Πολύ συχνά, τόσο η χρόνια όσο και η επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση έχουν ως αίτια οργανικούς/νευροβιολογικούς παράγοντες που είναι ιάσιμοι. Ακόμα και στην περίπτωση της χρόνιας πρόωρης εκσπερμάτισης οι γιατροί είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν διάφορες επιλογές θεραπείας στους ασθενείς τους.

 

 

 

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on google
Share on email

Θες να λύσεις τα σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζεις;

Οι γιατροί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών θα σε βοηθήσουν και θα σου λύσουν οποιοδήποτε ανδρολογικό πρόβλημα σε απασχολεί!
ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ
Γνωρίστε τους γιατρούς του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

ΙΑΤΡΟΙ

Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Ουρολόγος , Ανδρολόγος

Δρ. Ευάγγελος Ζαχαράκης

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Δρ. Γιάννης Καταφυγιώτης

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Άρθρα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου που δε πρέπει να χάσετε