Ανδρική Ακράτεια Ούρων

Η ζωή μετά την προστατεκτομή!

Για την εξάλειψη του καρκίνου, οι μηχανισμοί του σώματος που βοηθούν στον έλεγχο της ροής των ούρων και η ικανότητα επίτευξης στύσης ενδέχεται να έχουν καταστραφεί.

Γενικές Πληροφορίες

Για την επαρκή αντιμετώπιση του καρκίνου, είναι πολύ πιθανό κατά την επέμβαση οι μηχανισμοί του σώματος που βοηθούν στον έλεγχο της ροής των ούρων και η στυτική λειτουργία να έχουν επηρεαστεί σημαντικά. Είναι λοιπόν πολύ κατανοητό ότι η πλειοψηφία των ανδρών ανησυχεί για την ικανότητά ανάκτησης της στύσης και τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης ύστερα από μια χειρουργική επέμβαση στον προστάτη.

Βίντεο

Λειτουργία τεχνητού ουρηθρικού σφιγκτήρα

Η πιο καινοτόμα λύση, που παρέχει οριστική λύση στο πρόβλημα της ακράτειας μετά από προστατεκτομή.

Αναπαραγωγή Βίντεο

ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΑΣ

Οι γιατροί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών θα σε βοηθήσουν και θα σου λύσουν οποιοδήποτε ανδρολογικό πρόβλημα σε απασχολεί!

Ανάκτηση της εγκράτειας

Παρόλο που η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι το πρώτο και κύριο μέλημα των πιο πολλών ασθενών, ο φόβος της ακράτειας συχνά προβληματίζει πολλούς άνδρες. Η χειρουργική επέμβαση στον προστάτη μπορεί να εξασθενήσει τους μύες του πυελικού εδάφους και τον σφιγκτήρα που ελέγχει υπό φυσιολογικές συνθήκες την ροή των ούρων. Μετά την αφαίρεση του καθετήρα, είναι πιθανό να παρουσιάσετε συμπτώματα που κυμαίνονται από ελαφρά διαρροή ούρων (λίγες σταγόνες όταν ασκείστε, βήχετε ή φτερνίζεστε) μέχρι πλήρη αδυναμία ελέγχου της ούρησης.

Το ταξίδι προς την εγκράτεια

Η εγκράτεια (έλεγχος της ούρησης) τείνει να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Παρόλο που η κατάσταση διαφέρει από άνδρα σε άνδρα, πολλοί παρατηρούν ανάκτηση της εγκράτειας εντός έξι έως δώδεκα μηνών από την χειρουργική επέμβαση. Η ανάκτηση αυτή μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως η ηλικία σας, η γενική σωματική υγεία σας και ο βαθμός κατά τον οποίο είχατε πλήρη έλεγχο της κύστης πριν την χειρουργική επέμβαση. Αν μετά από έξι έως δώδεκα μήνες τα συμπτώματα επιμένουν, εξετάστε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσετε με τον ιατρό.

Ανάληψη του ελέγχου

Μακροπρόθεσμες λύσεις:

Ενέσεις

Η έγχυση αυξητικών παραγόντων, όπως το κολλαγόνο στον αυχένα της ουροδόχου κύστης, μπορεί να βοηθήσει στο να διατηρηθεί κλειστό το άνοιγμα της ουρήθρας και της κύστης και ενδέχεται να αποτρέψει τις μικρές διαρροές. Ακόμη και αν οι ενέσεις είναι επιτυχείς, μπορεί να χρειαστεί επανάληψή τους σε βάθος χρόνου για να διατηρηθεί η εγκράτεια.

Ταινία για άνδρες

Το σύστημα ταινίας στήριξης για άνδρες τοποθετείται στο σώμα με την χρήση μιας ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου για τη διόρθωση της ανδρική ακράτεια ούρων. Μια μικρή «ταινία» κατασκευασμένη από συνθετικό πλέγμα τοποθετείται μέσα στο σώμα του ασθενούς μέσω τριών μικρών τομών. Η ταινία αυτή στηρίζει την ουρήθρα, αποκαθιστώντας τον κανονικό έλεγχο της κύστης.

Τεχνητός ουρηθρικός σφιγκτήρας

Μια εμφυτεύσιμη συσκευή μιμείται την λειτουργία του υγιούς ουρηθρικού σφιγκτήρα, αποκλείοντας την ουρήθρα ώστε να διακόπτει τη ροή των ούρων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εμφύτευση ενός διαστελλόμενου αεροθαλάμου γύρω από την ουρήθρα, ο οποίος φουσκώνει μέσω ενός μπαλονιού που γεμίζει με υγρό και το οποίο τοποθετείται πίσω από το πυελικό οστό. Μια αντλία στο εσωτερικό του οσχέου επιτρέπει στον άνδρα να συστέλλει τον αεροθάλαμο όταν χρειάζεται να ουρήσει. Ο αεροθάλαμος φουσκώνει ξανά αυτόματα, αποκλείοντας σταθερά την ουρήθρα και αποτρέποντας την διαρροή.

Αποκατάσταση της σεξουαλικής υγείας

Πολλοί άνδρες διαπιστώνουν ότι χρειάζονται μήνες ή έτη για να ανακτήσουν την στυτική τους ικανότητα, ενώ ορισμένοι διαπιστώνουν ότι η ικανότητά τους δεν επανέρχεται. Εάν η στυτική δυσλειτουργία μετά την επέμβαση επιμένει, υπάρχουν τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες λύσεις που μπορούν να εξεταστούν.

Από του στόματος φαρμακευτικές αγωγές

Υπάρχει ένας αριθμός συνταγογραφούμενων φαρμάκων τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την ροή του αίματος προς το πέος. Σε συνδυασμό με την σεξουαλική διέγερση αυτή η βελτίωση της αιματικής ροής μπορεί να προκαλέσει στύση. Η θεραπεία με φάρμακα είναι συνήθως η επιλογή πρώτης γραμμής για τους περισσότερους άνδρες που παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους.

Ενέσεις

Κατά την θεραπεία με ένεση, με μια μικρή βελόνα χρησιμοποιείται για την έγχυση φαρμάκου απευθείας στην βάση του πέους. Το φάρμακο επιτρέπει την ροή του αίματος εντός του πέους δημιουργώντας στύση. Πολλοί άνδρες βρίσκουν τη μέθοδο αυτή αποτελεσματική αλλά η ιδέα των τακτικών ενέσεων μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή.

Πεϊκή πρόθεση

Όταν οι φαρμακευτικές θεραπείες, οι ενέσεις και οι άλλες μη χειρουργικές θεραπείες δεν επιτυγχάνουν να επιλύσουν το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας, η πεϊκή πρόθεση μπορεί να αποτελέσει μια μόνιμη, ριζική λύση. Η στύση που επιτυγχάνεται με την πεϊκή πρόθεση μπορεί να διατηρηθεί με ασφάλεια για όσο χρονικό διάστημα επιθυμείτε, ακόμα και μετά την εκσπερμάτιση.

Θες να λύσεις την ακράτεια ούρων που αντιμετωπίζεις;

Οι γιατροί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών θα σε βοηθήσουν και θα σου λύσουν οποιοδήποτε ανδρολογικό πρόβλημα σε απασχολεί!