Search
Close this search box.

Στυτική Δυσλειτουργία: Ποιές οι τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές;

ΣΔ

Η Στυτική Δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι μια συνηθισμένη πάθηση που επηρεάζει άνδρες σε όλο τον κόσμο. Προκαλείται από μια ποικιλία παραγόντων όπως το στρες, το άγχος, τα προβλήματα στην σχέση, η κατάχρηση ουσιών, τα αγγειακά προβλήματα, νευρολογικές παθήσεις ή υποκείμενα νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Ευτυχώς η επιστήμη πλέον διαθέτει μια ποικιλία θεραπευτικών επιλογών για την επιτυχή αντιμετώπιση της ΣΔ. Ακολουθεί μια επιλογή από τις πιο κοινές θεραπευτικές επιλογές:

Αντιμετώπιση υποκείμενων νοσημάτων

Πολύ συχνά η ΣΔ προέρχεται από κάποιο υποκείμενο νόσημα όπως ο μη ρυθμισμένος διαβήτης, από φαρμακευτικές αγωγές όπως οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), από τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης (υπογοναδισμός), το κάπνισμα, την κατάχρηση αλκοόλ ή/και την παχυσαρκία. Συνεπώς, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι υποκείμενες παθογένειες (εφόσον αυτές υπάρχουν) που προκαλούν την στυτική δυσλειτουργία, πριν προχωρήσει ο θεράπων ουρολόγος ανδρολόγος σε περαιτέρω επιλογές. Αυτές οι παρεμβάσεις μπορούν να περιλαμβάνουν την ρύθμιση του διαβήτη, την αλλαγή φαρμακευτικών αγωγών, την θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης ή αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η διακοπή του καπνίσματος και η απώλεια βάρους.

Ψυχοσεξουαλική θεραπεία

Η ΣΔ μπορεί να είναι ψυχογενής, δηλαδή να προκαλείται από ψυχολογικούς παράγοντες όπως οι σκέψεις του ατόμου, τα συναισθήματά του ή την τρέχουσα δυναμική των ερωτικών του σχέσεων. Όταν αυτό συμβαίνει, η ψυχοσεξουαλική προσέγγιση είναι πιθανόν να αποδώσει καρπούς. Ακόμα και όταν η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι ψυχογενής, η σεξουαλική θεραπεία ή η συμβουλευτική ίσως ακόμα μπορούν να παίξουν υποστηρικτικό ρόλο για τους ασθενείς που παρουσιάζουν ΣΔ, καθώς αυτή συχνά επηρεάζει και την ψυχική υγεία του ατόμου.

Κρουστικά κύματα

Για την στυτική δυσλειτουργία, η θεραπεία πραγματοποιείται με τη χρήση μιας συσκευής παραγωγής κρουστικών κυμάτων, η οποία τα εφαρμόζει σε 5 συγκεκριμένες περιοχές του πέους και του περινέου. Καθεμιά από αυτές τις περιοχές δέχεται από 300 μέχρι 1500 κύματα κατά την διάρκεια μιας εικοσάλεπτης συνεδρίας. Κλινικές μελέτες εμφάνισαν πως η ροή του αίματος αυξήθηκε και σε μερικά περιστατικά διπλασιάστηκε, ενώ βελτίωση συνέχισε να καταγράφεται ακόμα και τρεις μήνες μετά το πέρας των συνεδριών.

Αναστολείς της 5-Φωσφοδιεστεράσης (PDE5is)

Οι από του στόματος φαρμακευτικές αγωγές για την ΣΔ όπως η σιλδεναφίλη, η ταδαλαφίλη, η βαρδεναφίλη και η αβαναφίλη ανήκουν σε μια οικογένεια φαρμάκων που είναι γνωστά ως αναστολείς της 5-φωσφοδιεστεράσης. Αυτά τα φάρμακα είναι γενικά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και οι παρενέργειές τους είναι συνήθως ήπιες όπως κεφαλαλγία, ναυτία και εξάψεις. Υπάρχει επίσης μικρή πιθανότητα εμφάνισης παρατεταμένης στύσης.

Αντλίες κενού

Η αντλία κενού είναι μια κυλινδρική συσκευή που τοποθετείται στο πέος και τραβάει όλο τον αέρα έξω από τον κύλινδρο, προκαλώντας έτσι συγκέντρωση αίματος στο πέος για την δημιουργία στύσης. Αυτή η στύση στη συνέχεια μπορεί να διατηρηθεί με την τοποθέτηση δακτυλίου στην βάση του πέους, ώστε το αίμα να παραμείνει στο όργανο. Αν και είναι αποτελεσματική ως μέθοδος, πολλοί άνδρες την βρίσκουν κοπιώδη και ενοχλητική.

Ενδοπεϊκές ενέσεις

Μια ακόμα αποτελεσματική επιλογή είναι η χρήση ενδοπεϊκών ενέσεων για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Οι ασθενείς διδάσκονται πως να χρησιμοποιούν την ένεση απευθείας στο πέος με έναν μηχανισμό αυτοενέσεων, προκαλώντας στύση εντός 15-20 λεπτών.

Τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης

Σε περιστατικά χρόνιας στυτικής δυσλειτουργίας που δεν ανταποκρίνεται στην συντηρητική θεραπεία, η τοποθέτηση πεϊκης πρόθεσης αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή. Κατά την διάρκεια της επέμβασης τοποθετείται η συσκευή πεϊκής πρόθεσης στο πέος του άνδρα ώστε να του επιτρέψει να έχει στύσεις κατά βούληση. Υπάρχουν δυο διαφορετικοί τύποι πεϊκών προθέσεων: οι διογκούμενες και οι ημίσκληρες. Όπως υποδεικνύει και το όνομά της, η διογκούμενη πρόθεση γεμίζει με υγρό το οποίο αντλείται από το συνδεδεμένο ρεζερβουάρ ώστε να προκληθεί στύση. Η ημίσκληρη πρόθεση από την άλλη, απλά εκτείνεται μακριά από το σώμα, ώστε να προκληθεί στύση.

Διαβάστε Επίσης