Ως ογκολογική ανδρολογία ορίζουμε την ειδικότητα η οποία διερευνά, διαγιγνώσκει και θεραπεύει τις παθήσεις εκείνες που συνδέονται με το ουροποιητικό και αναπαραγωγικό σύστημα του άνδρα και –στις περισσότερες περιπτώσεις- συνδέονται άμεσα με τη σεξουαλικότητά του.

Αυτές είναι:

Καρκίνος Πέους. Ο καρκίνος του πέους αποτελεί μια σπάνια κατάσταση ιδιαιτέρα στο δυτικό κόσμο

Καρκίνος Όρχεων. Πρόκειται για νεοπλασία του ορχικού ιστού

Καρκίνος Προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον δεύτερο πιο συχνό καρκίνο για τον άνδρα στο Δυτικό κόσμο και δυστυχώς την πρώτη αιτία θανάτου για τον ανδρικό πληθυσμό

Καρκίνος Ουροδόχου Κύστης. Ο «σιωπηλός» δολοφόνος αφού αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο του ουροποιητικού και ευθύνεται για 2.6% των θανάτων από καρκίνο στους άνδρες και το 1.4% στις γυναίκες

Καρκίνος Νεφρών. Σχεδόν όλοι οι κακοήθεις όγκοι που προέρχονται από το νεφρό αναπτύσσονται στο νεφρικό παρέγχυμα: είναι όγκοι των νεφρικών κυττάρων ή αδενοκαρκινώματα

Οι Υπηρεσίες μας

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών δίνουμε μεγάλη έμφαση στην κατανόηση των σύνθετων παραγόντων που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ανδρών όταν πρόκειται για ασθένειες όπως οι ανδρολογικοί καρκίνοι που οι ίδιοι οι άνδρες αντιλαμβάνονται ότι επηρεάζουν τον ανδρισμό τους. Στο πλαίσιο αυτό εστιάζουμε στην ενδελεχή ενημέρωση των ασθενών μας ότι οι καρκίνοι που συνδέονται με την Ανδρολογία δεν ισοδυναμούν με καταδίκη σε θάνατο αλλά τουναντίον η πρόγνωση είναι εξαίρετη διότι τα ποσοστά ίασης είναι πολύ υψηλά. Η επαναφορά σε μία υγιή σεξουαλική ζωή είναι επίσης εφικτή!

Αιτίες

Όπως και σε όλους τους τομείς έτσι και εδώ, στην ογκολογική ανδρολογία, η αιτιολογία των όγκων πολλές φορές έχει αποδειχθεί, άλλες φορές εικάζεται, άλλες διερευνάται. Το σίγουρο πάντως είναι ότι είναι πολυπαραγοντική. Έχουν συσχετισθεί μέχρι σήμερα γενετικοί παράγοντες, το κάπνισμα, το αλκοόλ, διαιτητικοί, λοιμώξεις, φύλο, ηλιακή έκθεση, ηλικία, έκθεση σε ακτινοβολία καθώς και σε πλήθος χημικών παραγόντων στα πλαίσια φαρμακευτικής ή επαγγελματικής έκθεσης. Συνδέεται επίσης με περιβαλλοντική ατμοσφαιρική έκθεση, γεωγραφική κατανομή και κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες. Πιο αναλυτικά:

Καρκίνος Πέους

Οι κακές συνθήκες υγιεινής στο πέος αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου το πέους. Η προφυλακτική δράση της περιτομής έχει σαφώς αποδειχθεί και μάλιστα η δράση αυτή ελαττώνεται με το χρόνο που γίνεται η περιτομή. Όσο πιο αργά γίνεται η περιτομή τόσο μικρότερη είναι αυτή η προστατευτική δράση. Επίσης η λοίμωξη από το ιό των κονδυλωμάτων υπότυπος 16 έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση καρκίνου. Καλοήθη νοσήματα του πέους, όπως ο έρπητας των γεννητικών οργάνων, το καρκινοειδές, ο ομαλός λειχήνας (balanitis xerotica obliterans) μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου του πέους.

Καρκίνος Όρχεων

Η αιτιολογία του καρκίνου των όρχεων όπως και στους περισσότερους καρκίνους είναι σχετικά άγνωστη, πλην των περιπτώσεων της ακτινοβολίας. Παρόλα αυτά υπάρχουν συγκεκριμένη παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του νοσήματος. H κρυψορχία αποτελεί έναν από αυτούς. Οι άνδρες με ιστορικό κρυψορχίας έχουν 48 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του όρχεως. Επίσης άνδρες με αυξημένες γοναδοτροπίνες (FSH, LH), και εκείνοι με ιστορικό τραυματισμού στο όσχεο έχουν επίσης αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του όρχεως.

Καρκίνος Προστάτη

Πρόκειται για ένα ύπουλο νόσημα, το οποίο είναι δυνατό να παραμένει χωρίς συμπτώματα για πολλά χρόνια μέχρι ότου, δυστυχώς εμφανιστεί σε προχωρημένο στάδιο.

Καρκίνος Ουροδόχου Κύστης

Και εδώ δεν υπάρχουν αίτια, αλλά παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι, όμως, φαίνονται να δρουν καταλυτικά. Το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους πιο αποδεδειγμένους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως αφού υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 25-60% των περιπτώσεων εμφάνισης του νοσήματος. Η έκθεση δε όλων μας ανδρών και γυναικών σε περιβαλλοντικούς και βιομηχανικούς ρύπους πχ βιομηχανίες πετρελαίων, χημικών κλπ που ευθύνονται για το 20% των περιπτώσεων έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό καινούργιων περιπτώσεων και στη χώρα μας. Μια τρίτη παράμετρος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης του νοσήματος σε ανθρώπους, ιδιαιτέρα γυναίκες, με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις που οφείλονται και στην λανθασμένη υπερκατανάλωση αντιβιοτικών. Παράγοντες τέλος όπως η χρόνια χρήση αναλγητικών φαρμάκων, παυσίπονα, είναι επίσης πιθανό να οδηγήσουν στην εμφάνιση του καρκίνου. Συχνά γίνεται λόγος και για την κληρονομική προδιάθεση στην εμφάνιση του νοσήματος. Επειδή όμως η φυσική πορεία του νοσήματος είναι πολύ μεγάλη, 30-50 χρόνια και η μέση ηλικία που εμφανίζεται είναι η 6η δεκαετία, αν και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ελάττωσης, ζωής δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να στηρίξουν επαρκώς μια τέτοια θεωρία.

Καρκίνος Νεφρών

Τα αίτια του καρκίνου του νεφρού δεν είναι γνωστά αλλά και εδώ ισχύουν οι συνήθεις παράγοντες που αφορούν το σύγχρονο τρόπο ζωής και οι οποίοι μπορούν ν’ αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης του νεφρικού καρκίνου.

Διάγνωση

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ενός κακοήθους όγκου πριν ακόμα αυτός αναπτύξει τα χαρακτηριστικά του, μπορεί να προσδώσει τελείως διαφορετική πορεία και πρόγνωση.

Στην περίπτωση των καρκίνων που συνδέονται με την Ογκολογική Ανδρολογία διαπιστώνεται καθυστέρηση των ανδρών να ζητήσουν ιατρική βοήθεια που μπορεί να φτάνει και τους μήνες και να αποβεί μοιραία για την ίαση της πάθησης. Οι λόγοι όπως έχουν διαπιστωθεί είναι οι ακόλουθοι:

  • Νιώθουν άβολα να επισκεφθούν το γιατρό για λόγους που συνδέονται με τα γεννητικά τους όργανα
  • Φοβούνται μήπως εκληφθούν ως υποχονδριακοί και αδύναμοι χαρακτήρες
  • Φοβούνται ότιι θα απολέσουν τον ανδρισμό τους

Στο Ανδρολογικό Ινστιτοτούτο Αθηνών δίνουμε μεγάλη έμφαση στην κατανόηση των σύνθετων παραγόντων που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ανδρών όταν πρόκειται για ασθένειες όπως οι καρκίνοι που συνδέονται με την ανδρολογία, που οι ίδιοι οι άνδρες αντιλαμβάνονται ότι επηρεάζουν τον ανδρισμό τους. Στο πλαίσιο αυτό εστιάζουμε στην ενδελεχή ενημέρωση των ασθενών μας ότι οι καρκίνοι που συνδέονται με την Ανδρολογία δεν ισοδυναμούν με καταδίκη σε θάνατο αλλά τουναντίον η πρόγνωση είναι εξαίρετη διότι τα ποσοστά ίασης είναι πολύ ψηλά! Και η επαναφορά σε μία υγιή σεξουαλική ζωή εφικτή!

Παράλληλα προχωρούμε σε ένα πακέτο, πλήρους ανδρολογικού ελέγχου, που περιλαμβάνει:

  • Διορθική Υπερηχογραφία του Προστάτου με Κατευθυνόμενη Βιοψία
  • Έλεγχος υπολοίπου ούρων
  • Έλεγχος PSA (προστατικού αντιγόνου)
  • Μέτρηση μεγέθους του Προστατικού Αδένα

Θεραπεία

Καρκίνος Πέους

Η λήψη βιοψίας είναι εξαιρετικά σημαντική στην προσπάθεια διάγνωσης και σταδιοποίησησης του νοσήματος, πόσο σοβαρό δηλαδή είναι. Η θεραπεία εκλογής είναι χειρουργική εκτομή, πεεκτομή. Σε άνδρες που θέλουν να διατηρήσουν την σεξουαλική τους λειτουργία είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ακτινοβολία, μόνη ή σε συνδυασμό με χειρουργική εκτομή του όγκου.

Καρκίνος Όρχεων

Η θεραπεία του καρκίνου του όρχεως περιλαμβάνει χειρουργική αντιμετώπιση και χημειοθεραπεία. Το στάδιο και η ιστολογική μορφή του όγκου αποτελούν τους παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για την εκλογή της θεραπείας. Η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη εκτομή του οργάνου, ορχεκτομή και την αντικατάσταση του από τεχνητό όρχι είτε στον ίδιο, είτε σε δεύτερο χρόνο. Σε σπανιότερες περιπτώσεις είναι δυνατόν να γίνει και ο λεγόμενος οπισθοπεριτοναικός λεμφαδενικός καθαρισμός για μεταστατικούς λεμφαδένες. Λόγω όμως της βαρύτητας και των επιπλοκών του χειρουργείου, αλλά κυρίως εξαιτίας των νέων χημειοθεραπευτικών σχημάτων που εφαρμόζονται η χειρουργική αυτή επέμβαση αποφεύγεται. Πρέπει να τονισθεί ότι ο καρκίνος του όρχεως είναι ένας «καλός» καρκίνος με συνολικό ποσοστό πενταετούς επιβίωσης πάνω από 90%. Λόγω αυτού του γεγονότος και της εμφάνισης του σε εξαιρετικά νεαρή ηλικία κατά την άποψη μου έχει πολύ μεγάλη σημασία η ποιότητα ζωής μετά το καρκίνο. Δηλαδή η διατήρηση της γονιμότητας και σπανιότερα της σεξουαλικής ικανότητας του άνδρα.

Καρκίνος Προστάτη

Στις μέρες μας υπάρχει πληθώρα θεραπευτικών επιλογών ανάλογα με το στάδιο και την μορφή του όγκου. Ολικός ανδρογονικός αποκλεισμός, βραχυθεραπεία, ριζική προστατεκτομή, συνδυαστικές θεραπείες είναι μερικές από τις θεραπευτικές λύσεις που ο σύγχρονος ουρολόγος έχει στη φαρέτρα του και πολλές από τις οποίες προσφέρουν πλήρη ίαση. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, κάθε άνδρας να γνωρίζει ότι ο καρκίνος του προστάτη στις μέρες μας δεν αποτελεί μια μοιραία πραγματικότητα αλλά ένα νόσημα όπου η πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση επαναφέρει τον ασθενή στο φυσιολογικό ρυθμό της ζωής του. Η θεραπεία του προστατη είτε με την ριζική χειρουργική μέθοδο είτε με την ακτινοβολία είτε με τους ορμονικούς χειρισμούς έχει σαν επίπλοκη την σεξουαλική δυσκολία. Η στύση μετά απο την ριζική χειρουργική χάνει τον δυναμισμό της γιατί τα νευρά που περνούν δίπλα στον προστατη αφαιρούνται η καταστρέφονται με τους χειρουργικούς χειρισμούς που γίνονται. Σήμερα που η ιατρική κοινότητα ειναι πιο ευαίσθητη στην ποιότητα ζωής γίνεται προσπάθεια με διάφορες τεχνικές να προφυλαχθούν τα νεύρα (νευροπροφυλακτικες τεχνικές) και βέβαια τα αποτελέσματα δεν ειναι τόσο τραγικά για την στύση οπως στο παρελθόν πάρα ταφτά η επίπλοκη ειναι αρκετά συχνή και οι άνδρες πρεπει να ενημερώνονται με ειλικρίνεια απο τους γιατρούς που θα τους χειρουργήσουν.

Καρκίνος Ουροδόχου Κύστης

Ο επιφανειακός καρκίνος της ουροδόχου κύστεως αποτελεί την πιο συχνή μορφή εμφάνισης του καρκίνου σε ποσοστό 75-85%. Ενώ η θεραπεία είναι εύκολη, η διουρηθρική εκτομή του όγκου, σημαντικό πρόβλημα που αυξάνει την νοσηρότητα είναι οι συχνές υποτροπές του όγκου, η επανεμφάνιση του καρκίνου. Για το λόγο αυτό δεν είναι σπάνιες οι συμπληρωματικές θεραπείες όπως πχ οι ενδοκυστικές εγχύσεις χημειοθεραπευτικών και ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων οι οποίες ελαττώνουν σημαντικά το ποσοστό υποτροπής αλλά και το ποσοστό εξέλιξης του νοσήματος σε διηθητικό, ποσοστό που φτάνει στο 46%. Λέγοντας διηθητικό εννοούμε την μορφή εκείνη του νοσήματος που έχει ήδη επεκταθεί περισσότερο από την επιφάνεια της ουροδόχου κύστεως. Αν και το ποσοστό τους είναι σαφώς μικρότερο από τους επιφανειακούς, 15-25%, έχουν χειρότερη πρόγνωση για αυτό και η αντιμετώπιση τους πρέπει να είναι άμεση, είτε με κυστεκτομή, ακτινοβολία, χημειοθεραπεία είτε συνδυασμό αυτών. Ο στόχος αυτών είναι η πρόληψη των μεταστάσεων που στην μορφή αυτή του καρκίνου μπορεί να φτάσουν και το 30-40%. Στην περίπτωση τέλος που ο καρκίνος έχει ήδη εμφανίσει μεταστάσεις είτε τοπικές αλλά κυρίως απομακρυσμένες, η χρήση συστηματικής χημειοθεραπείας είναι βασική θεραπευτική επιλογή.

Καρκίνος Νεφρών

Θεραπεία εκλογής στούς όγκους νεφρών είναι η νεφρεκτομή (μερική ή ολική) ανοικτή ή λαπαροσκοπική. Σε μερικές κλινικές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι όπως η χρήση υπερήχων και η κρυοπηξία.